ג'וזף פילאטיס

ג’וזף פילאטיס, יליד גרמניה, היה סוג של גאון שהקדים את זמנו – היה חלוץ וחוקר אנטומיית גוף. בילדותו, נהג פילאטיס להתבונן וללמוד את תנועת בעלי החיים ביער, ובבגרותו הוא חקר כמעט כל שיטת עבודה על הגוף, משיטות מערביות ועד לזן, יוגה ואמנויות לחימה עתיקות.

כשלחם במלחמת העולם הראשונה, החל פילאטיס לגבש את הטכניקה ,Contrology ובעזרתה שיקם לוחמים ופצועים. ב – 1923, בהיותו כבר בן 40, התבקש פילאטיס לערוך אימונים גם לצבא הגרמני החדש, אך מאחר שלא תמך בשלטון, עזב את גרמניה והיגר לארה”ב. בדרכו לשם, פגש באנייה את קלרה, שהפכה לימים לאשתו. קלרה סבלה אז מדלקת פרקים, ובזמן מסעם באנייה החל לשקם אותה ממחלתה על פי שיטותיו.

משהגיעו לניו- יורק, פתחו ג’וזף וקלרה את המכון ה”רשמי” הראשון של פילאטיס, והחלו להנחיל את שיטתו לרקדנים, שחקנים ואנשי בוהמה. השיטה הוכיחה את עצמה כל כך מהר, שכוריאוגרפים ומורים רבים לריקוד השכילו להטמיע את תרגיליו של פילאטיס כחלק משיעורי הריקוד, וכמות תלמידיו הלכה וגדלה.

מה זה פילאטיס

Contrology – כך קרא ג’וזף פילאטיס לשיטה שהמציא, היא  שיטה המשלבת בין גוף, נפש ותודעה. היא מתמקדת ביחס בין נשימה ושליטה על מרכז הגוף, תוך שימת דגש על ייצוב כבסיס לתנועה חופשית. תוך כדי תרגול, נבנית הכרה בשלמות הגוף.

בשונה משיטות מסורתיות של אימון גופני, שנוטות לשים דגש על פיתוח כוח ונפח שרירים מקסימלי, בטכניקת פילאטיס הדגש הוא גיוס מערכות השרירים האפקטיביות ביותר לביצוע תנועה, או שילוב תנועות שמוביל לתנועה בריאה, קלה ויעילה יותר. במובן זה, השיטה דומה לטכניקות כמו יוגה, בלט ושחייה.

שיטת פילאטיס אינה מתבססת רק בבניית כוח, אלא בארגון הכוח. במסגרת התירגול, השרירים מתחזקים ומתארכים, הגוף מתאזן, היציבה משתפרת, האנרגיה עולה, ואנו מרגישים קלים יותר ומחוטבים יותר.

בפילאטיס יש הפעלה של מרכז הגוף, הליבה, המכונה  core. זהו האזור שבין חגורת הכתפיים לשרירי רצפת האגן הנמוכים. מהאזור הזה, התנועה והאנרגיה זורמת אל כל הגוף. השינוי מורגש כבר בשיעורים הראשונים. תוך תרגול והתחברות לשיטה, מרגישים שיפור עצום בתחושה הפיזית, וכמובן הפנימית.  הגוף מזדקף ומתארך, ואין זה מוגזם לומר שחשים התרוממות רוח.

עקרונות שיטת פילאטיס

  • נשימה – עקרון חשוב ומרכזי בפילאטיס. בכל תנועה ותנועה בפילאטיס חשיבות רבה לנשימה.
  • ריכוז – בכל התרגילים יש התמקדות ובמתן תשומת לב מלאה לתנוחת הגוף ולמנח הגוף.
  • רצף – שיטת פילאטיס משלבת תרגילים שכל אחד מהם נקשר בשני, וכך נשמר רצף התרגילים.
  • שליטה – כל תרגיל פילאטיס הוא בשליטה מלאה, ומבוצע בצורה מדויקת.
  • דגש על מרכז הגוף – שרירי הליבה הם השרירים המרכזיים של הגוף, והם אלו שלמעשה משמשים עוגן לגוף ומייצבים אותו.