שיעור קפוארה

הקפוארה היא אומנות לחימה ברזילאית. הקפוארה משלבת קצב, מוסיקה, כוח, גמישות, בטחון, משחק ואנרגיה נהדרת. מקורה של הקפוארה הוא ביבשת אפריקה. בתרבות האפריקאית יש לריקוד תפקיד משמעותי – הריקוד הוא כלי ביטוי בסיסי, המשמש להבעת רגשות וליצירת בידול וזהות שבטית.

בשנת 1500, עם תחילת סחר העבדים מיבשת אפריקה, הגיעו כ-4  מיליון עבדים אפריקאים לברזיל. הם נאלצו להתמודד עם תרבות זרה ודת אחרת (הנצרות), אך גרוע מכל, נמנעה מהם הזכות האנושית הבסיסית ביותר- הזכות לחיי חופש.

קשורים בזרועותיהם בשלשלאות, ניצלו העבדים את זמנם הפנוי כדי לשמר את תרבותם, ותוך כדי כך התאמנו כדי להלחם בשוביהם. הם הסוו את מטרת פעילותם ע”י ריקוד בליווי כלי נגינה ושירה, אך תוך כדי הריקוד, נשלחו הרגליים במטרה להתאמן ולפגוע.

ב-1888 הכריז השלטון בברזיל על שחרור העבדים, אך שנתיים מאוחר יותר הוצאה הקפוארה מחוץ לחוק ונחשבה לפשע שדינו 3 חודשי מאסר והגליה.

השינוי הגדול בסטאטוס של הקפוארה, ומה שהפך אותה לאמנות הלחימה המוכרת שאנו מכירים היום, הגיע בזמנו של מנואל דוס הייס משדו, הידוע בכינויו – “מאסטרה בימבה”. הוא נולד בסלבדור- באהיה, התאמן ולימד קפוארה, והוסיף לה מאפיינים ותנועות בסיסיות, שמאפיינות אותה כאומנות לחימה. מאז ועד היום, הקפוארה התפתחה והשתנתה, עם המון סיפורים, שירים, היסטוריה, תרבות וגעגועים לאמא אפריקה.

כל אחד ואחת יכולים לתרגל קפוארה! אין צורך בידע מוקדם או בתנאים גופניים מסוימים.

שיעור קפוארה בסטודיו

שיעור הקפוארה בנעים נמשך כשעה וחצי. הוא מתחיל בחימום, המפתח את הכושר, הגמישות וסיבולת לב ריאה.

חלקו הראשון של השיעור יוקדש ללימוד המקוללה (Maculelê) – מחול אפרו-ברזילאי מסורתי המתבצע בד”כ ברודה (מעגל בפורטוגזית), שבו המשתתפים שנכנסים לתוך מעגל המקוללה, מבצעים ריקוד אתלטי, מרהיב בתנועותיו, ותוך כדי מכים אחד במקל של השני ע”פ הקצב המתנגן.

בריקוד מקוללה כמו במשחקי קפוארה יש גם מקצב איטי, בינוני ומהיר וגם שירים יחודיים למעגל המקוללה. עולם המקוללה זהו עולם ריקוד מורחב, בעל מנהגים ומסורות משלו. ישנם מקומות בהם מתאמנים רק על מקוללה, אבל היום ניתן לראות שמקוללה נלמד במקביל לכל אסכולה קפוארה קיימת.

בחלקו השני של השיעור, נעבוד על תנועות הקפוארה הבסיסיות (ג’ינגה), על בעיטות שונות ועל הגנות. בלימוד אומנות הקפוארה אנו מפתחים את השרירים בגוף (הבטן, הידיים וכו’) בכדי שנוכל להתקדם ברמת המשחק.